Székács Zoltán (1921-1983)

Székács Zoltán Miskolcon (Hejőcsabán) született 1921-ben. A miskolci   Lévay József Református Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait.
1940-től 1945-ig a Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István növendéke volt, akinek személyében olyan mester állt mögötte, aki az egyik leghaladóbb szellemű, egyben legkulturáltabb felkészülési lehetőséget jelentette. Az utolsó évben Varga Nándor Lajos tanársegédje volt a grafikai tanszéken. 1942-től kezdve rendsze- resen állított ki Budapesten és vidéken egyaránt, már főiskolás korában részt vett a fővárosban és Rimaszombaton rendezett tárlatokon, ahol Nagybányán és Felsőbalogon festett képeivel szerepelt. Tanulmányúton járt 1962-ben Olaszországban, 1963-ban Lengyelországban, 1964-ben Csehszlovákiában, 1965-ben Németországban.
Önálló kiállításai: 1961 Budapest, 1965 Budapest,1965 Hamburg, 1971 Nagykanizsa, 1975 Zalaegerszeg, 1979 Miskolc, 1982 Salgótarján.

1955-1960 között a Vörösberényi-művészcsoport tagjaként a Balaton mellett dolgozott.  1960-tól a Dunakanyar témája érdekelte, a Nagymarosi művésztelepen fogalmazta képekké a Dunakanyar tájélményeit. 1968-tól érdeklődési köre az Alföldi táj felé fordult. Ettől kezdve haláláig rendszeresen dolgozott a Kecskeméti Művésztelepen. Különösen megragadta a mártélyi holt Tisza látványa, számos olajképe és akvarellje tanúskodik szuggesztív élményeiről.

Műveiben a szín-élmény őszinte visszaadásával, a jellemző és tipikus rajz finom hangsúlyával, a motívum tömegének, arányainak gondos mérlegelésével egyszerű előadásmódra, érzékletes látványfestésre törekedett. Ez a törekvés azonban már kezdettől fogva párosult vehemens festői indulataival, kitörésre kész alkotó ambicióival, ami képeit festőileg és érzelmileg telítettebbé tette. Szerette a technikák váltogatását, szívesen festett akvarell, gouache, pasztell és olajképeket. Képeihez a helyszínen sok vázlatot készített.

“Festészetem természetelvű, nem szakadok el a valóságtól, míg belső látásom segítségével átírom azt. Szeretném a szépet, az igazat és az emberit kifejezni” - valotta önmagáról a művész 1982-ben, utolsó kiállításának katalógusában.


Ha bármi kérdése van az oldallal kapcsolatban vegye fel a Webmasterrel a kapcsolatot.
© Copyright 2005 Székács András - Gruppo Fotóstúdió Bt. All rights reserved.